Sinfonia in Black Sabbath – The Ballet

De eerste echte heavy metal balletervaring, met live orkest

Als onderdeel van ons streven om onze bezoekers te blijven verrassen met verfrissende muziek uit onverwachte hoeken is Sinfonia Rotterdam in juni te horen in de Nederlandse première van Black Sabbath – The Ballet. Holland Dance Festival presenteert deze theatrale spectaculaire dans- en muziekvoorstelling.

Bereid u voor op vier onvergetelijke avonden in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Naast volledige orkestraties van legendarische nummers als Paranoid en Iron Man laat ons orkest ook nieuwe muziek horen, geïnspireerd op muziek van Black Sabbath. Hun unieke geluid smeedde de band in de thuisstad van het Birmingham Royal Ballet, wiens dansers op de muziek van het orkest een spannende choreografie uitvoeren.

Klassieke dans en heavy metal muziek is een verrassende combinatie. Carlos Acosta, artistiek directeur van Birmingham Royal Ballet, weet het muzikale erfgoed van diezelfde stad op ingenieuze wijze te verbinden met klassieke danstaal. Acosta raakte geïnspireerd door het werk en door de impact die de band Black Sabbath, de grondleggers van heavy metal, heeft gehad in Birmingham.

Het belooft een buitengewone metal-symfonie te worden. Black Sabbath zelf is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze unieke samenwerking. De vonken zullen eraf vliegen in dit intrigerende nieuwe antwoord op de muziek en op de nalatenschap van Black Sabbath.


Dans Birmingham Royal Ballet
Artistiek directeur Carlos Acosta
Choreografen Pontus Lidburg, Raúl Reinoso en Cassi Abranches
Ontwerp Alexandra Arrechea
Dramaturgie Richard Thomas
Lichtontwerp Kieron Johnson

Orkest Sinfonia Rotterdam
Dirigent Chris Austin
Constant Lambert Fellowship dirigent Yi Wei

Muziek | Black Sabbath 
De voorstelling bevat acht Black Sabbath-nummers: Paranoid, Ironman, War Pigs, Black Sabbath,
Solitude, Orchid, Laguna Sunrise en Sabbath Bloody Sabbath. Deze muziek is opnieuw georkestreerd
door Chris Austin. Ook maakte hij nieuwe composities, geïnspireerd op de muziek van Black Sabbath.


gepresenteerd door:

International Conducting Competition Rotterdam

24 halve finalisten van internationaal niveau dirigeren Sinfonia Rotterdam

Beleef een unieke ervaring tijdens de halve finales van het International Conducting Competition Rotterdam (ICCR), waarbij u de kans krijgt om maar liefst 24 dirigenten met ons orkest in actie te zien. Afgelopen december hebben niet minder dan 175 internationale dirigenten zich ingeschreven voor de tweede editie van het concours. Na een zorgvuldige videoselectie zijn 24 talenten uitgenodigd om Sinfonia Rotterdam te dirigeren voor jury en publiek.

De eerste ronde vindt plaats op 17 en 18 juni, waarna twaalf dirigenten doorgaan naar de tweede ronde op 19 juni. Uiteindelijk selecteert de jury zes finalisten, die gedurende een jaar carrièreondersteuning krijgen voordat ze schitteren in de finales. Altijd al willen weten wat een dirigent doet? Kom dan van 17 t/m 19 juni naar ICCR in de Doelen!

Noteer ook alvast 1 – 13 juni 2025 in uw agenda, want dan vinden de finales plaats. Deze bestaan uit vijf rondes waarbij telkens een ander orkest wordt gedirigeerd: het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw, Klangforum Wien, Laurens Symfonisch en Sinfonia Rotterdam.

Meer over deze editie van ICCR


Programma

Maandag 17 juni – RONDE 1 – dag 1

13.00 – 14.25
Chunyi Zhao | Andreas Hansson | Roc Fargas I Castells | Sebastiaan van Yperen

14.50 – 16.15
Polina Lebedieva | Rodrigo Sámano Albarrán | Maximilian Otto | Sam Weller

16.40 – 18.06
Juya Jooyeon Shin | Jakub Przybycień | Luis Castillo Briceño | Aleksandra Melaniuk

 

Dinsdag 18 juni – RONDE 1 – dag 2

11.00 – 12.25
Miguel Sepúlveda | Zofia Kiniorska | Minchao Cai | Sunny Xuecong Xia

13.30 – 14.55
Yukuang Jin | David Fernández Caravaca | Linhan Cui | Na’Zir McFadden

15.20 – 16.45
Leif Tse | Sasha Scolnik-Brower | Mateusz Gwizdalla | Matthew Rhodes

 

Woensdag 19 juni – RONDE 2

Deelnemers worden dinsdag 18 juni om 20:00 bekend gemaakt

11.00 – 12.25
4 conductors t.b.a.

13.30 – 14.55
4 conductors t.b.a.

15.20 – 16.45
4 conductors t.b.a.


Beethoven  Symfonie nr. 4, Op. 60
Mendelssohn Selectie uit Een Midzomernachtsdroom, Op. 61
Britten Simple Symphony, Op. 4
Rossini Ouverture Il signor Bruschino
Rossini Ouverture La Scala di seta
Stravinsky Concerto in D voor strijkers
Bartók Divertimento voor Strijkers, BB118


De halve finales zijn gratis toegankelijk met een gereserveerd ticket. Er staan twaalf kandidaten per dag op het programma, het is mogelijk om voor en na elke kandidaat de zaal te betreden of te verlaten.  

Sinfonia Maritiem Concert 2024

Klassieke muziek en meer aan de Maas! 

Elk jaar organiseert Sinfonia Rotterdam aan het eind van de zomer het Sinfonia Maritiem Concert. Dit gratis concert vindt elk jaar plaats op een locatie in de buurt van de Maas en bestaat uit een Familieconcert in de middag en een avondprogramma.


Sinfonia Maritiem Concert – vrijdag 23 augustus, ’s avonds
Sinfonia Rotterdam speelt, onder leiding van Conrad van Alphen, toegankelijke klassieke werken. Op het programma staan bekende en talentvolle solisten met een veelzijdigheid aan genres, leeftijden en achtergronden. Zo is het Sinfonia Maritiem Concert een echte afspiegeling van Rotterdam. Traditiegetrouw zal de avond worden afgesloten met Music for the Royal Fireworks van Händel.


Sinfonia Familieconcert – zondag 25 augustus, ’s middags
Het Sinfonia Familieconcert is er voor families met kinderen. In een verhalend en interactief programma worden de verschillende muziekstukken op een luchtige manier aan elkaar gepraat door een bekende presentator. Een genot voor jong en oud! Na het programma van ongeveer één uur hebben u en uw (klein)kinderen gegarandeerd iets opgestoken.Kaarten voor dit concert zijn nog niet te bestellen.

De precieze startdatum van de kaartverkoop communiceren wij t.z.t. via onze nieuwsbrief. Klik hier om u in te schrijven.

Sinfonia ON TOUR! – Brazilië

Concerten in Capivari, Porto Alegre, Curitiba, Sao Paulo en Campo Grande

Na twee succesvolle tournees in 2023 en 2024 naar China en Turkije, zal het orkest in oktober en november 2024 opnieuw op tournee gaan. In oktober zijn we te gast in Brazilië, waar het orkest zal optreden in verschillende Braziliaanse steden.

Klassieke muziek is een universele taal die over de hele wereld begrepen wordt. Door op tournee te gaan, viert Sinfonia Rotterdam deze grenzeloosheid en verbondenheid.


Programma

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
Alvaro Siviero piano

Strauss Ouverture ‘Fledermaus’
Chopin Pianoconcert nr.2
Mendelssohn Symfonie nr.4 ‘Italiaanse’

Sofia Philharmonic Orchestra speelt Dvořák & Rachmaninov

Uit de Nieuwe Wereld & Rachmaninovs Pianoconcert nr.2

Sofia Philharmonic Orchestra
Nayden Todorov dirigent
Sherry Tse viool
Shiran Wang pianist


Programma

Zhanhao/Gang Liang Shanbo yu Zhu Yingtai ‘The Butterfly Lovers’
Rachmaninov Pianoconcert nr.2, op. 18
Dvořák Symfonie nr.9, op. 95 ‘Uit de Nieuwe Wereld’


Onder leiding van chef-dirigent Nayden Todorov speelt het toonaangevende Bulgaarse Sofia Philharmonic Orchestra samen met violist Sherry Tse en pianist Shiran Wang een avond hartroerende romantiek met Dvořáks Negende symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’ en Rachmaninovs briljante Tweede pianoconcert.

Gastorkest Sofia Philharmonic Orchestra

Het door Sinfonia Rotterdam uitgenodigde Sofia Philharmonic Orchestra heeft zich sinds lange tijd gevestigd als hét toonaangevende orkest in het hedendaagse Bulgaarse muziekleven en wordt geleid door chef-dirigent Nayden Todorov, die met zijn indrukwekkende CV en brede glimlach aan het roer staat.

Uit de Nieuwe Wereld en Rachmaninovs Tweede

In de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam verwelkomt het orkest de prijswinnende violist Sherry Tse in het lieflijke Chinese vioolconcert Butterfly Lovers. Vervolgens begeleidt het orkest toppianist Shiran Wang tijdens Rachmaninovs wereldberoemde Tweede pianoconcert. Dvořáks Negende symfonie, treffend bijgenaamd ‘Uit de Nieuwe Wereld’, is de afsluiter van de avond. Een hartroerende beleving vol verfijnde romantiek die zowel kenner als nieuweling eindeloos zal betoveren.

Fedorova speelt Chopin

Nu als Sinfonia Classics Serie abonnement in de verkoop!
Meer info en bestellen


Met Anna Fedorova

Sinfonia Rotterdam
Dirigent Conrad van Alphen
Anna Fedorova piano


Programma

Fanny Mendelssohn Ouverture in C
Wilms Symfonie nr.1
Chopin Pianoconcert nr.2


‘Feilloos gevoelig, poëtisch en smaakvol’
– Gramophone Magazine

Beleef de haast tastbare romantiek van Chopins tweede pianoconcert, vertolkt door niemand minder dan sterpianiste Anna Fedorova. Het concert opent met Mendelssohn, maar niet met Felix: deze avond spelen we muziek van zijn oudere zus Fanny. We zetten onze ontdekkingstocht van Wilms voort, de Nederlandse componist van wie we vorig jaar voor het eerst muziek speelden. Ditmaal beginnen we bij zijn eerste symfonie.

Teaser: Anna Fedorova wordt door meer dan 40 miljoen kijkers geprezen


Dit concert is deel van het Sinfonia Classics Series abonnement 2024/2025. 
Bestel de Sinfonia Classics Serie

Of bestel losse kaarten via deze link.

Poulencs feestelijke dubbelconcert

Met pianoduet Schiavo Marchegiani

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
Schiavo Marchegiani pianoduet


Programma

Fanny Mendelssohn Ouverture in C
Poulenc Dubbel pianoconcert
Wilms Symfonie nr.1


Op 19 oktober speelt Sinfonia Rotterdam samen met het bijzondere Italiaanse pianoduet Schiavo Marchegiani een bijzonder concert op de 36ste editie van het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen. We openen met een ouverture van de minder bekende zus van Felix Mendelssohn, Fanny. Het feestelijke dubbelconcert van Poulenc, gespeeld door het duo Marco Schiavo en Sergio Marchegiani, is een unieke kans om niet één, maar twee pianisten tegenover elkaar te ervaren. We sluiten af met de eerste symfonie van Wilms, de componist van eigen bodem van wie we vorig jaar voor het eerst muziek speelden.


 

Sinfonia ON TOUR! – Mexico

met Lara St. John (viool)

Na twee succesvolle tournees in 2023 en 2024 naar China en Turkije, zal het orkest in oktober en november 2024 opnieuw op tournee gaan. In november zijn we te gast in Mexico, waar het orkest op 15 november het Festival de Música de Morelia in Morelia feestelijk zal openen. In de opeenvolgende twee dagen treden de musici op in verschillende steden door het land. Te gast is de Canadese violiste Lara St. John, die het beroemde vioolconcert van Tsjaikovski uit zal voeren.

Klassieke muziek is een universele taal die over de hele wereld begrepen wordt. Door op tournee te gaan, viert Sinfonia Rotterdam deze grenzeloosheid en verbondenheid.


Programma

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
Lara St. John violiste

Felix Mendelssohn Ouverture ‘Die Hebriden’
Tsjaikovski Vioolconcert
—Pauze—
Fanny Mendelssohn Ouverture in C
Brahms Symfonie nr.3

Scapino Ballet – Cathedral

 

Sinfonia Rotterdam speelt live muziek van Arvo Pärt

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
Scapino Ballet Rotterdam dans
Marcos Morau regie
Marcos Morau en Lorena Nogal choreografie


Programma

Muziek van Arvo Pärt


Met trots presenteren we onze hernieuwde samenwerking met Scapino Ballet Rotterdam in de succesvolle voorstelling ‘Cathedral, an evening with Arvo Pärt’ van de veelgeprezen Spaanse dans- en theatermaker Marcos Morau. Met zijn combinatie van kunstdisciplines, verbluffende vormgeving en inventieve bewegingstaal is Morau een van de meest vooraanstaande danskunstenaars in de Europese theaterwereld.

‘Cathedral’ neemt u mee naar een wereld die wordt beheerst door digitale technieken, waarin we steeds meer het contact met elkaar verliezen. Met de mystieke muziek van Arvo Pärt als hartslag, live uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam, gaan Morau en de dansers op zoek naar wat ons menselijk maakt en wat onze relatie is met de natuur. Morau en zijn team van Spaanse kunstenaars creëren een retro-futuristisch toneelbeeld met levensgrote videoprojecties. In deze vervreemdende wereld biedt de muziek van Pärt een oase van rust. Belangrijk onderdeel in de vormgeving zijn de theatrale en op de hedendaagse mode geïnspireerde kostuums. De ontmoeting met een metershoge meteoor op het toneel vormt het raadselachtige begin van deze bijzondere dansvoorstelling.

“Een wonderlijke combinatie die krachtig uitpakt. Morau creëert een bizarre, futuristische wereld zonder logica maar met fantasie.”
— de Volkskrant ****

Magische Kerst met de Notenkraker

Nu als Sinfonia Classics Serie abonnement in de verkoop!
Meer info en bestellen


Met Erik Bosgraaf

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
Erik Bosgraaf blokfluit


Programma

Mozart Duitse Dansen KV.605 ’Sleebelletjes’
Mozart Fluitconcert KV.313
Tsjaikovski Notenkraker op.71, 2e akte


‘Deze man kan alles! Zo geïnspireerd en technisch onberispelijk.’
– Frans Brüggen

De Kerstklassieker komt dit jaar terug! Sinfonia Rotterdam presenteert voor u Tsjaikovski’s De Notenkraker. Het bekende muziekverhaal van Clara en de Suikerfee vullen we aan met winterse en feestelijke muziek van Mozart.
Te gast is niemand minder dan blokfluittist Erik Bosgraaf, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs.

Teaser: Sinfonia scoort groots met de Notenkraker


Dit concert is deel van het Sinfonia Classics Series abonnement 2024/2025. 
Bestel de Sinfonia Classics Serie

Of bestel losse kaarten via deze link.

Kloeckner speelt Dvořák

Nu als Sinfonia Classics Serie abonnement in de verkoop!
Meer info en bestellen


Met Benedict Kloeckner

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
Benedict Kloeckner cello


Programma

Wagner Concertouverture nr.1
Dvořák Celloconcert op.104
Brahms Symfonie nr.3


‘Absolute controle over techniek, intonatie en kleur’
– Daniel Barenboim

Grootse emoties nemen de overhand in dit programma met de beroemde cellist Benedict Kloeckner. Dvořáks haast symfonische celloconcert sluit naadloos aan bij de diepgang van de derde symfonie van Brahms. Ontdek de minder bekende concertouverture van Wagner bij de opening van het programma.

Teaser: Kloeckner speelt magistraal in Dvořáks celloconcert

In samenwerking met stagespelers van Codarts en het Koninklijk Conservatorium.


Dit concert is deel van het Sinfonia Classics Series abonnement 2024/2025. 
Bestel de Sinfonia Classics Serie

Of bestel losse kaarten via deze link.

25 jaar Sinfonia Rotterdam!

Nu als Sinfonia Classics Serie abonnement in de verkoop!
Meer info en bestellen


Met Lucienne Renaudin Vary

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
Lucienne Renaudin Vary trompet


Programma

Rossini Sonate voor strijkers nr.1
Oscher Rapsodia latina voor trompet en orkest
Mendelssohn Symfonie nr.4 ‘Italiaanse’


‘De trompet kent een nieuwe ster in de jonge Française Lucienne Renaudin Vary.’
– Joost Galema (NRC)

Sinfonia Rotterdam viert zijn 25e verjaardag met een spetterend feest. Dit vieren we met de charmante en charismatische trompettiste Lucienne Renaudin Vary tijdens de Rapsodia latina van Oscher. Daarbij spelen we verrukkelijke muziek in Italiaanse sferen waarmee het orkest op 9 maart 2000 zijn eerste klanken liet horen.

Geniet met ons van dit geweldige feest!

Teaser: de passie van Renaudin Vary in Piazzolla’s ‘María de Buenos Aires’


Dit concert is deel van het Sinfonia Classics Series abonnement 2024/2025. 
Bestel de Sinfonia Classics Serie

Of bestel losse kaarten via deze link.

Symphony of Sorrowful Songs

Nu als Sinfonia Classics Serie abonnement in de verkoop!
Meer info en bestellen


Met Conny Janssen Danst + Ewa Tracz

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
Conny Janssen Danst dans
Ewa Tracz sopraan


Programma

Górecki Symfonie nr.3


‘Stoere en betoverende voorstelling.’
– De Buik

In Górecki’s geladen “Symphony of Sorrowful Songs” vertolkt solosopraan Ewa Tracz een drieluik van emotionele liederen over moederliefde, wanhoop en verdriet.

Tijdens het laatste deel van dit orkestrale meesterwerk ervaart u een bijzondere choreografie van Conny Janssen Danst, die alle emotie, dramatiek en schoonheid van Górecki’s symfonie een extra dimensie geeft.

Teaser: Sinfonia & Conny Janssen Danst maakten in 2017 al een bijzondere voorstelling

In samenwerking met stagespelers van Codarts en het Koninklijk Conservatorium.


In samenwerking met:

 

 

 

 


Het concert in Amare en het concert in de Doelen zijn deel van het Sinfonia Classics Series abonnement 2024/2025. 
Bestel de Sinfonia Classics Serie

Of bestel losse kaarten via deze link.

David Fray speelt Mozart

Nu als Sinfonia Classics Serie abonnement in de verkoop!
Meer info en bestellen


Met David Fray

Sinfonia Rotterdam
Conrad van Alphen dirigent
David Fray piano


Programma

F. Martin Passacaille
Mozart Pianoconcert nr.9 ‘Jeunehomme’
Mozart Symfonie nr.29


‘Een pianist met muzikaal verfijnde en technisch elegante uitvoeringen’
– The New York Times

Met zijn technische elegantie en verfijnde interpretaties is David Fray de perfecte pianist voor Mozarts Jeunehomme. Ook in Mozarts 29ste symfonie geniet u van een feest der herkenning, terwijl het concert opent met de muziek van de 20e eeuwse Frank Martin, die voor een groot deel van zijn leven woonachtig in Nederland was.

Teaser: David Fray doet recht aan ‘Jeunehomme’


Dit concert is deel van het Sinfonia Classics Series abonnement 2024/2025. 
Bestel de Sinfonia Classics Serie

Of bestel losse kaarten via deze link.

De Doelen – Rotterdam

De Doelen is een veelgeroemd concertgebouw en een state-of-the-art congresgebouw. In deze combinatie van twee functies is de Doelen veruit de grootste van Nederland.