Hét kamerorkest van Rotterdam!

Wij zijn Sinfonia Rotterdam, hét dynamische kamerorkest van Rotterdam, dicht bij het publiek en onder leiding van dirigent Conrad van Alphen. Geheel in overeenstemming met de energie en intensiteit van de havenstad brengen wij werken van klassieke meesters op een dynamische en indringende wijze naar een breed en divers publiek. Dit doen we met oog en respect voor de klassieke tradities, en tegelijk altijd in beweging en vernieuwend.

 

Lees hier een interview met Conrad van Alphen over Sinfonia Rotterdam in de Nieuwe Muze van september 2023, geschreven door Wenneke Savenije.

 

Missie

Op z’n Rotterdams excellente, klassieke muziek maken die de wereldburgers* van de havenstad en (ver) daarbuiten verbindt en hun harten doet zingen.

* Wereldburger = Iedereen

 

Met als basis de klassiekers van de 18de eeuw programmeert het orkest in samenhang composities uit alle latere perioden. Door de oude meesters zelfs te koppelen met wereldpremières weet Sinfonia Rotterdam steeds te boeien met nieuwe kleuren en contrasten. Door een expressieve uitvoeringsstijl brengt Sinfonia Rotterdam energie en intensiteit in oude én nieuwe werken.

 

Energiek

Sinfonia Rotterdam onderscheidt zich door haar actieve manier van musiceren, wat het orkest een jonge, energieke uitstraling geeft. Tijdens uitvoeringen weet Sinfonia Rotterdam onder leiding van de gedreven chef-dirigent Conrad van Alphen het publiek te betrekken bij de muzikale beleving. Tijdens de concerten wordt een intieme, persoonlijke sfeer gecreëerd waardoor het publiek zich bij het orkest betrokken voelt.

 

Dichtbij

In speciale series flankeert Sinfonia Rotterdam een topuitvoering met informele ontvangsten voorafgaand aan en na afloop van het concert, waarbij onder het genot van heerlijke wijnen en met live achtergrondmuziek met dirigent en musici kan worden nagepraat, creëert het orkest een laagdrempelige atmosfeer en weet het op deze manier nieuw publiek te interesseren voor klassieke muziek en aan zich te binden. Dirigent Conrad van Alphen introduceert zelf voor of tijdens de concerten de werken, wat tevens bijdraagt aan de intimiteit van de concerten.

 

Bereik

Het orkest maakt jaarlijks een tournee door Nederland. Het orkest toert van Terneuzen naar Heerlen en van Groningen naar het Concertgebouw in Amsterdam. Sinfonia Rotterdam is te horen in de vele concertzalen van Nederland, maar ook op openluchtconcerten en op andere bijzondere locaties is het flexibele Sinfonia Rotterdam een regelmatige gast.

 

Internationaal 

Sinfonia Rotterdam voelt zich overal thuis. De afgelopen jaren ontving het orkest staande ovaties in St. Petersburg, Novosibirsk, Karelia, Bogota, Santiago de Chile, Curitiba, Vitoria, Rio de Janeiro and Sao Paulo. Het orkest maakte succesvolle tournees naar Duitsland, Groot-Brittannië, Slovenië, Macedonië, Mexico, Brazilië, Rusland, Chili, Colombia en China.

 

Registraties

Sinfonia Rotterdam heeft opnamen gemaakt onder prestigieuze labels als Channel Classics, Talent Records en Telarc, waarover prachtige recensies zijn geschreven, o.a. in het gerenommeerde tijdschrift Gramophone. Beluister het orkest op YouTube, waar o.a. opnamen van live concerten in De Doelen Rotterdam en het Concertgebouw in Amsterdam te vinden zijn.

 

Sinfonia actueel

Klassiek & Wijn Serie 2024-2025

Het beste van klassieke muziek en wijn komt samen in onze serie Klassiek & Wijn. Terug van weggeweest en vanaf seizoen 2024/2025 op een nieuwe locatie: in de imposante Kloosterkerk in Den Haag.

Nieuwsbrief