Meer over De Hebriden van Mendelssohn

31 augustus 2023

Beluister hierboven De Hebriden van Felix Mendelssohn in onze Spotify-playlist, waarin álle muziek van ons nieuwe muzikale seizoen te horen is.


Dit mysterieuze, dramatische en melodieuze werk van Felix Mendelssohn is een prachtig voorbeeld van muziek geïnspireerd door de natuur.

Het stuk is geïnspireerd door een trip naar een echte grot in Schotland: Fingal’s Cave. Dat is een zeegrot op een van de onbewoonde eilanden van de Schotse Hebriden. Deze grot heeft een natuurlijke akoestiek en kenmerkt zich door de zeshoekige basaltzuilen, waarop een rots lijkt te rusten.

Mendelssohn bezocht deze grot in 1829 op een doorreis door Schotland. Hij werd geïnspireerd door het geluid van de ruisende golven binnenin de grot, die kilometers verderop nog te horen zijn. Dat gevoel wilde hij in een muziekstuk vastleggen.

Toen de eerste versie van het stuk af was, heette het Die einsame Insel, of Het Eenzame Eiland. In aanpassingen op het stuk in de twee volgende jaren hernoemde Mendelssohn deze overture De Hebriden.

Mendelssohn droeg het stuk op aan koning Friedrich Wilhelm IV van Pruisen, die toentertijd zijn begunstiger was.

Wij spelen dit fantastische stuk op onze openingsconcerten van de Sinfonia Classics Series.

27 september – de Doelen – Rotterdam
7 oktober – Amare – Den Haag
8 oktober – Het Concertgebouw – Amsterdam

Dit wilt u toch niet missen? Naast Mendelssohns De Hebriden wordt op 27 september Beethovens 3e pianoconcert gespeeld door Alvaro Siviero, en verwelkomen we op 7 en 8 oktober weer met trots wereldster Maxim Vengerov in Brahms’ vioolconcert. Kaarten zijn nu te bestellen.


Speciale aanbieding!

Ervaar De Hebriden van Mendelssohn op twee concerten in de twee magnifieke Grote Zalen van Amare in Den Haag en de Doelen in Rotterdam. Met optredens van de topsolisten Maxim Vengerov en Alvaro Siviero. Bestelt u een kaart voor beide concerten, dan betaalt u nu slechts € 65 !

Bestel de dubbeldeal