Een jaar om niet te vergeten!

Uiteraard willen wij met z’n allen 2020 zo snel mogelijk achter ons laten en met nieuwe perspectieven naar de toekomst kijken. Desondanks is het ook een jaar dat wij graag onthouden. Juist tijdens deze ongekende crisis hebben wij met opgestroopte mouwen – en de kenmerkende Sinfonia mentaliteit – muziek in de stad én ver daarbuiten laten horen.
.
Dit alles hadden wij niet kunnen realiseren zonder de trouwe financiële en morele steun van onze subsidiënten, sponsors, donateurs, vrienden, en niet in de laatste plaats, ons trouwe publiek. Wat een voorrecht is het om op een zo groot draagvlak te mogen rekenen. Ik wil iedereen hiervoor enorm bedanken
.
Vanzelfsprekend is er vanwege de beperkingen veel niet doorgegaan. Toch heeft Sinfonia Rotterdam met creativiteit en wendbaarheid ook in 2020 veel bereikt en waar nodig van het onmogelijke het mogelijke gemaakt. Ik ben daar enorm trots op!
.
.
Cathedral, 14 januari – 15 februari
Van nog geen kwaad bewust hebben wij i.s.m. Scapino Ballet Rotterdam de nog resterende zestien voorstellingen van “Cathedral” met de muziek van Arvo Pärt door heel het land gespeeld.
.
.
20-jarige jubileum, 4 – 9 maart
Wat was het een feest om met klassieke parels en Benjamin Hermans jazz-hits het 20-jarig bestaan van Sinfonia Rotterdam te vieren. Dit deden we met maar liefst tien concerten in één week! Met zowel pop-up concerten in o.a. de centrale bibliotheek, Erasmus MC en winkelcentrum Zuidplein als serieconcerten in de Nieuwe Kerk, de Doelen en het Wereldmuseum vierde de hele stad het jubileum met ons mee.
V
Net als bij onze minister-president was het “niet handen schudden” toen nog heel erg wennen en beseften wij niet wat ons te wachten stond. Ik werd totaal overrompeld door de grote cadeaus waaronder een reis naar New York van de Sinfonia Club en een gulle Kunstbon van de Sinfonia Vrienden. U zult begrijpen dat het nog even gaat duren voor ik samen met mijn vrouw van deze prachtige cadeaus kan genieten, maar wij kunnen niet wachten tot het zover is!
V
Geniet na
 van Rossinis Ouverture “Il Barbiere de Sevilla” gespeeld op 6 maart 2020:


.
.
Sinfonia Rotterdam Music Moment, 16 maart – 30 mei
Vanaf het begin van de eerste lockdown hebben wij via onze youtube- en social mediakanalen luisteraars blij gemaakt met onlinemuziek. In 37 films publiceerden wij live uitgevoerde delen uit symfonieën, ouvertures en nummers met o.a. Eric Vloeimans en Rajae El Mouhandiz.
Heeft u het gemist of wilt u nagenieten? Dat kan hier
.
.
Reunited in Music, 5 juni
Ondersteund door Stichting van Zadel de Rooy kon Sinfonia Rotterdam als één van de eerste Nederlandse orkesten na de eerste lockdown weer live samen optreden. Vanuit de iconische Laurenskerk zonden wij live Schubert’s “Der Tod und das Mädchen” en Mozart’s twaalfde pianoconcert met Ronald Brautigam uit. Via youtube en facebook is deze indrukwekkende uitvoering door meer dan 22.000 viewers bekeken.

Heeft u het gemist of wilt u nagenieten?

.
.
Sinfonia Maritiem Concert 2019, 5 juli
Het Maritiem Concert 2020, dat oorspronkelijk gepland stond voor 5 juli, bleek vanwege de maatregelen onmogelijk. Wel hebben wij op die dag de gemonteerde film van het Sinfonia Maritiem Concert 2019 in een concertstream voor 7.000 viewers in première kunnen brengen.
Heeft u het gemist of wilt u nagenieten? Dat kan hier
.
.
Bieslandhoeve Festival, 30 augustus
Wat was het bijzonder om in de koeientuin in Delfgauw – in een coronaproof opstelling – Beethoven en Bruch uit te voeren voor de vele live bezoekers (en springlevende koeien) tijdens hun biologische brunch!
.
.
Klassiek op het Amstelveld, 11 september
Uitvoeren op het Amstelveld lukte niet. Wat wel lukte was het live uitvoeren en streamen van het concert voor 4.200 viewers vanuit Studio 150 in Amsterdam. Het was opnieuw een voorrecht om tijdens dit festival te mogen spelen
Heeft u het gemist of wilt u nagenieten? Dat kan hier
.
.
Sinfonia Maritiem Concert op Katendrecht, 12 september
Het was in één woord hartverwarmend hoe iedereen meehielp om dit spektakel te realiseren! Naast de trouwe ondersteuning van onze Maritiem Concert hoofdsponsor Rotterdam Harbour Holding, mochten wij rekenen op gulle extra bijdragen van Stichting Droom en Daad, Rotterdam Festivals, Port of Rotterdam en de Rotterdamse fondsen. Met dit ware avontuur hebben wij tijdens drie concerten op één dag maar liefst 1.500 luisteraars live mogen begroeten en via de simultane livestream 10.600 viewers over heel de wereld kunnen bereiken.
.
Heeft u het gemist of wilt u nagenieten?

.
.
Hofstad Romance, 25 september
De 120 bezoekers die wij mochten verdelen over twee concerten in de Haagse Nieuwe Kerk kregen haast een privé voorstelling ervaring met de prachtige vertolking van Bruchs vioolconcert door Nederlands Vioolconcours winnaar Niek Baar. Het bekende opnamelabel Channel Classics maakte van de gelegenheid gebruik om deze live uitvoeringen op te nemen en uit te brengen.
.
.
Opening orkestenserie de Doelen en Festival van Zeeuwsch Vlaanderen, 2 en 3 oktober
Ik baalde er uiteraard enorm van dat ik vanwege reisbeperkingen en quarantainemaatregelen mijn langgekoesterde wens om Dvorak’s Achtste symfonie met Sinfonia Rotterdam uit te voeren niet kon waarmaken. Ik heb de productie in de kundige handen van ervaren dirigent Jurjen Hempel gegeven en was er trots op om van hem en van vele luisteraars te horen hoe mooi de concerten in De Doelen en op het Festival van Zeeuwsch Vlaanderen waren.
.
.
CD opname, 16 december
Met dank aan zowel de structurele steun van de Gemeente Rotterdam en onze sponsors als de donaties van de vele kaartkopers hebben we in december de laatste symfonie voor ons nieuwe label Sinfonia Rotterdam Live in de Bergsingelkerk in Rotterdam op kunnen nemen.
.
Wilt u de cd bestellen? Dat kan hier

.
.
2021
Het nieuwe jaar 2021 is inmiddels begonnen en ondanks het feit dat wij met z’n allen nog steeds in lockdown zijn, zitten we bij Sinfonia Rotterdam uiteraard niet stil. Wij maken ambitieuze plannen voor op het moment dat we weer volledig los kunnen gaan en u allemaal weer live bij de concerten mogen ontvangen.
.
Ook is de nieuwe cultuurplanperiode op 1 januari ingegaan. Wij zijn wethouder Said Kasmi en de Afdeling Cultuur van de Gemeente Rotterdam enorm dankbaar dat zij volgens het op 22 september gepresenteerde verdelingsvoorstel substantieel extra investeren in Sinfonia Rotterdam. Deze broodnodige investering stelt ons in staat om op een gezonde wijze onze mooie ambities voor de toekomst te realiseren.
.
Het jaar 2020 laten wij met gemengde gevoelens achter ons. Er zijn verschrikkelijke dingen in de wereld gebeurd, waar wij nu en in de toekomst rekening mee zullen moeten houden. Door de lockdown is er noodgedwongen tijd geweest om een stap terug te nemen. Dit heeft ons de gelegenheid gegeven te reflecteren en de plannen voor de toekomst opnieuw op te zetten. Ik zie de toekomst voor ons prachtige orkest met vertrouwen tegemoet en hoop u allemaal weer snel bij onze concerten te mogen verwelkomen!
.
Met muzikale groet,
.
Conrad van Alphen.