De onmisbare kracht van het orkest

1 maart 2022

PartiturenVoordat een orkest kan repeteren en uiteindelijk vlekkeloos speelt tijdens een concert is er heel wat voorbereiding nodig. Voorbereidingen die niet altijd te zien zijn. Maar wel degelijk heel belangrijk.


Partijen

Neem bijvoorbeeld de bladmuziek die ieder orkestlid voor zich heeft, ook wel de partij genoemd. Deze partij zorgt ervoor dat alle musici dezelfde taal spreken. Voordat het zover is, zorgt Natalia Golotina, de bibliothecaris van Sinfonia Rotterdam, voor voldoende partijen voor alle orkestleden. Ook zorgt zij ervoor dat alle partijen ingetekend zijn met de juiste streken, zodat alle spelers in een strijkersgroep dezelfde kant op strijken.


Vernieuwde muziekbibliotheek

Natalia Golotina beheert de bibliotheek van Sinfonia Rotterdam: “op het moment dat bekend is welke stukken gespeeld worden, zoek ik de muziek bij elkaar. Ik mail de partijen digitaal naar alle musici zodat zij thuis vóór de eerste repetitie kunnen studeren. Normaal zitten de strijkers samen aan één lessenaar, maar toen wij tijdens de pandemie moesten repeteren én spelen op 1,5 meter afstand, moest ik plotseling voor extra partijen zorgen. Zo konden, zoals bij de blazers, alle strijkers ook vanaf een eigen lessenaar spelen. Naast dit soort extra werk, was er het afgelopen jaar ook tijd om onze muziekbibliotheek opnieuw te rangschikken, te catalogiseren en de versleten archiefdozen te vervangen. Een enorme klus maar nu is alles weer netjes en zodra de nieuwe kasten staan, kunnen de dozen er – op alfabet – in gezet worden.”

Nostalgie

In afwachting van de nieuwe kasten werkt het team van Sinfonia Rotterdam momenteel nog even tussen de partituren. Wat best een nostalgisch gevoel geeft. Met elkaar zitten we tussen een stuk geschiedenis. Maar er komen ook nieuwe stukken bij. Zo groeit het archief van partijen en partituren altijd. Het is iets wat nooit stopt, gelukkig maar, want zo kunnen we blijven inspireren met muziek.