Sinfonia Maritiem Festival

BEKIJK HIERONDER DE TEASER!

KLASSIEK, SOUL EN JAZZ BIJ SINFONIA MARITIEM FESTIVAL

Op zondag 30 juni barst hét gratis muziekfestival van de havenstad stad los. Met als decor de mooiste skyline van Nederland vervlecht Sinfonia Rotterdam, samen met o.a. Shirma Rouse en Rajae El Mouhandiz, klassieke muziek en opera met spoken-word, circus, dans, soul en jazz.

Hoogtepunt van het festival is het Sinfonia Maritiem Concert. Met het orkest op een ponton in de Leuvehaven geniet het publiek vanaf de drijvende trappen, de tribunes op Plein1940 of op meegenomen stoeltjes en dekens van een spectaculair programma van Sinfonia Rotterdam o.l.v. chef-dirigent Conrad van Alphen.

Het festival opent en sluit met souldiva Shirma Rouse die om 14:00 uur met Codarts Big Band optreedt en vanaf 20:00 uur met Sinfonia Rotterdam het podium deelt samen met operazangeres Jeannette van Schaik, spoken-word-artiesten Barguijs en de Marokkaanse zangeres Rajae El Mouhandiz.

Maar er is meer! Sinfonia Maritiem Festival brengt een wervelend programma, afwisselend op Plein 1940 en het water van de Leuvehaven, met optredens van Scapino Ballet Rotterdam, Codarts Circus, Codarts Jazz, spoken word artiesten, het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest  en dj Maestro.

En uiteraard is er volop horeca aanwezig.

Het wordt een spektakel dat zijn weerga niet kent op een echt Rotterdamse plek met een geheel Rotterdams programma!

Huisarrangeur/componist Sylvia Maessen verzorgt alle bewerkingen.

Hieronder vindt u meer informatie over het programma, in willekeurige volgorde.


SHIRMA ROUSE

 

 

 

 

 

 

De Rotterdamse Shirma Rouse is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene. Haar enorme bereik, soulvolle en rijke stemgeluid maken haar tot één van de meest gevraagde zangeressen van Nederland. Haar muzikale carrière start zij als backing-vocal voor artiesten zoals Chaka Khan, Michael Bolton, Alain Clark, Candy Dulfer, Henny Vrienten en Anouk. Als Anouk in 2013 Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival wordt Shirma Rouse door The Eurovision Times uitgeroepen tot beste backing vocalist van het songfestival. Inmiddels heeft zij 3 eigen albums uitgebracht waarvan het derde album, Shout It Out Loud, in 2015 werd bekroond met de Edison Jazzism Publieksprijs.


JEANNETTE VAN SCHAIK 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse sopraan Jeannette van Schaik behaalde haar diploma klassiek zang cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij studeerde bij Sasja Hunnego en coach David Bollen. Recentelijk is zij afgestudeerd aan de prestigieuze Dutch National Opera Academy, waar zij werd gecoacht door Ira Siff en Peter Nilsson. Een van Jeannette haar meest geprezen optredens was de rol van Donna Anna in Mozart’s Don Giovanni. Naast vele andere rollen, samenwerkingen en masterclasses heeft Jeannette in 2018 het Bayreuth Stipendium 2018 mogen ontvangen, uitgereikt door Wagnergenootschap Nederland.


RAJAE EL MOUHANDIZ

 

 

 

 

 

Rajae El Mouhandiz is zangeres, componiste, maker van korte films en (muziek)theater. Ze maakt Maghreb pop, soul, jazz, bracht de albums Incarnation, Hand of Fatima, de EP Watani en de single Gracefully uit. Haar korte docu-film HOPE! werd genomineerd voor de NFF prijs. Ze werkte mee aan de internationale expositie MUSLIMA en gaf een TEDx talk over de kracht van identiteit en muziek. Een televisie versie van deze talk, maakte zij voor KRO Recht uit het Hart. Sinds 2017 is Rajae opgenomen in het nieuwe makers traject van het Fonds Podiumkunsten om haar eigen signatuur in muziektheater te ontwikkelen in Nederland, Marokko en de VS. Rajae is de afgelopen 10 jaar achtereen vanwege haar bijdrage in de kunsten geplaatst op de lijst van van de 500 meest invloedrijke moslims ter wereld, en is een Ariane de Rothschild Fellow.


MAESTRO (DJ)

 

 

 

 

 

 

Zelden zal je een dj horen draaien met zo’n gevarieerde set. Van jazz tot funk, van afrobeat tot dance, en alles wat daar tussenin zit. Van Coltrane tot James Brown, van Nina Simone tot Fela Kuti. Als het maar dansbaar is. Maestro mag met recht een ‘musical roller coaster‘ genoemd worden. Hoogtepunten in Maestro’s discografie: 8x Blue Note Trip (platina series voor Blue Note Records), 2x albums bij Universal Music, Nina Simone – Little Girl Blue Remixed, Bethlehem Blends. Maestro is oprichter van www.jazzdeville.com


ROTTERDAMS JEUGD SYMFONIE ORKEST

Het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest (RJSO) is het grootste jeugdorkest van de vereniging. Er zitten 60-65 muzikanten in, van middelbare scholieren tot eerstejaars studenten. Het RJSO combineert gezelligheid met het maken van prachtige muziek in een groot orkest! Het RJSO staat onder leiding van Jim Roodnat. We spelen grote symfonische werken, maar ook filmmuziek en popmuziek. Denk aan onder andere de vijfde symfonie van Beethoven, maar ook Pirates of the Caribbean! Soms nodigen we jonge talenten uit om als solist met ons mee te spelen. We geven ongeveer 5 concerten per jaar en gaan elke 2 jaar op orkestreis! Ook hebben we jaarlijks een (extern) studieweekend.


FLORA NOT FAUNA

Flora not Fauna is een frisse en opwindende jonge band die meer dan klaar is om zowel je oor als je oog te verrassen. Een hoog energielevel en nauw teamwerk zijn de sleutelwoorden in hun spel en prestaties. Met artiesten als Erykah Badu, NoName en Jamie Cullum als hun belangrijkste inspiratiebronnen, creëert Flora not Fauna een funky pop-soul-sfeer die het best kan worden omschreven als ‘neo-soul-jazz’.


BARGUIJS

Mét lange IJ, zijn Ivan Words en Takkie! Barguijs is broederschap gemixt met woordkunst. Het duo is spontaan ontstaan en werpt licht op topics met een twist zelfspot. Ze hebben al op tal van podia en festivals gestaan.


JENS MEIJER KWARTET

Jens Meijer is een drummer en componist die momenteel in Rotterdam woont. Hij studeert bij Mark Schilders, Joost Patocka en Hans van Oosterhout. Zijn belangrijkste projecten zijn zijn groep, NJJO, Loek vd Berg kwintet en Paul vd Calseijdes contourengroep. In de zomer trad hij ook toe tot het internationale ensemble The Codarts. Hij is het meest geïnspireerd door Brian Blade, Kurt Rosenwinkel en Brad Mehldau. Zijn spel is geworteld in de jazztraditie en hij klinkt moderner en fris. Naast zijn eigen projecten heeft Jens het podium gedeeld met namen als Reinier Baas, Benjamin Herman, Stefan Lievestro, Ed Verhoeff, Dick de Graaf, Preshant Samlal, Edoardo Liberati, Jesse Schilderink en vele anderen.

Jens Meijer drums – Chiel van Rijn bas – Yuri Rhodenborgh gitaar – Kasper Rietveld alt sax


HOOFDSPONSOR SINFONIA MARITIEM FESTIVAL

 

 

 


SAMENWERKINGSPARTNERS
2019 is het jaar van 100 jaar Jazz in Rotterdam! De Historische Jazzroute ‘Van Pschorr tot Bird’ markeert en eert vijf verdwenen historische jazz locaties die veelbetekenend zijn geweest in de Rotterdamse jazzgeschiedenis. Vlakbij de voormalige jazz plekken vinden op zondag 30 juni buitenconcerten plaats op markante Rotterdamse plekken zoals het SINFONIA MARITIEM FESTIVAL in de historische Leuvehaven bij het Maritiem Museum.

 

 


Bekijk hieronder de sfeerimpressies van vorig jaar!

Upcomming concerts

Livestream Laurenskerk

30 januari 2021
Various locations

Weense Parels

12 maart 2021 t/m 14 maart 2021
Various locations

Zomer Proms

12 juni 2021 t/m 13 juni 2021