Kerst met Beethovens 9de!

Beethovens 9de!

In deze overweldigende klassieker over verbroedering brengt Beethoven zijn hoogste idealen over vrede op aarde op onvergetelijke wijze tot klinken. Deze “negende” of Koorsymfonie, uitgevoerd door Sinfonia Rotterdam, het Octopus Symfonisch Koor en diverse topsolisten, met de bekende Ode an die Freude als finale, zorgt gegarandeerd voor kippenvel in de concertzaal.

Om in de juiste stemming te komen start dit kerstconcert met een Christmas Carol Medley, bewerkt door huisarrangeur Sylvia Maessen. Gevolgd door Symfonie nr.38 van Mozart, ook wel de Praagse genoemd. Slotstuk en een waar hoogtepunt van de avond vormt Beethovens Symfonie nr.9, waarin de componist uitstijgt boven het gebruikelijke, het klassieke en op enkele strofen uit Friedrich Schillers Ode een instrumentale en vocale hymne creëert met een heel persoonlijk appèl aan de mensheid: ‘leef in vrede en in broederschap’. Kom samen en geniet!

Een mooie manier om de kerstperiode in te luiden! Naast Sinfonia Rotterdam een prachtrol voor het Octopus Symfonisch Koor uit Vlaanderen en laureaten en prijswinnaars van het Internationaal Vocalisten Concours: sopraan Gulnara Shafigullina, mezzosopraan Claire Barnett-Jones, tenor Matthew Newlin en bariton Frederik Bergman. Er is geen betere manier om in kerststemming te komen!

 

Inleiding 19.15 uur (alleen in de Doelen)

Het concert in de Doelen wordt voorafgegaan door een inleiding. In de Doelen wordt gecommuniceerd waar de inleiding plaatsvindt.

 


Sinfonia Rotterdam
Dirigent Conrad van Alphen
Koor Octopus Symfonisch Koor o.l.v. dirigent Bart van Reyn
Solisten i.s.m. het Internationaal Vocalisten Concours (IVC)

Gulnara Shafigullina (sopraan)
Claire Barnett-Jones (mezzosopraan)
Matthew Newlin (tenor)
Frederik Bergman (bariton)

Maessen Christmas Carol Medley
Mozart Symfonie nr.38 ‘Praagse’
Beethoven Symfonie nr.9

Internationaal Vocalisten Concours (IVC)

Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) is een klassiek zangconcours dat al vanaf 1954 zangers vanuit de hele wereld naar ’s-Hertogenbosch trekt. Het IVC promoot klassieke vocale muziek, waarvan opera het meest populaire genre is, gevolgd door het lied en oratorium. Het IVC wil de klassieke zangkunst verrijken en voor toekomstige generaties behouden. Tijdens het Concours wordt muziek vanaf de renaissance tot en met de 21ste eeuw ten gehore gebracht voor een prominente internationale jury. En de beste wint.
Een harde wedstrijd met een menselijk gezicht, zo laat het IVC zich typeren. Vele beroemdheden begonnen hun carrière bij het IVC, zoals Elly Ameling, Robert Holl, Thomas Hampson, Nelly Miricioiu, Ileana Cotrubas, Viorica Cortez, Marco Bakker, Jard van Nes, Pretty Yende, Lenneke Ruiten, Nadine Koutcher, Maria Fiselier, Rosanne van Sandwijk, Peter Gijsbertsen. Bij dit kerstconcert van Sinfonia Rotterdam een prachtrol voor laureaten en prijswinnaars van het IVC: sopraan Gulnara Shafigullina, mezzosopraan Claire Barnett-Jones, tenor Matthew Newlin en bariton Frederik Bergman. Frederik Bergman maakt dit seizoen deel uit van de Operastudio van De Nationale Opera in Amsterdam.
Afgelopen november vond de LiedDuo categorie plaats van het 53ste Internationaal Vocalisten Concours onder voorzitterschap van Dame Felicity Lott. Winaars van de Eugène Pannebakker LiedDuo Prijs zijn geworden de Canadese mezzosopraan Ema Nikolovska en de Amerikaanse pianist Michael Sikich. Van 28 november t/m 6 december 2020 wordt het 54ste IVC, categorie Opera | Oratorium gehouden. www.ivc.nu

 

Aankomende concerten

De Nieuwe Wereld

11 november 2021
Verschillende locaties

Kerst met het Zwanenmeer

20 december 2021 t/m 26 december 2021

Rachmaninov met Alexei Volodin

29 januari 2022