Familieconcert Boaz en Aisha (6+)

Familieconcert met verteller, door Sinfonia Rotterdam en Erna Sassen

Erna Sassen vertelt het verhaal, terwijl het orkest de meeslepende muziek speelt. Een intense kennismaking met klassieke muziek!


Boaz & Aïsha

Aïsha is nieuw in de klas. En ze is een indiaan. Boaz weet het zeker. Aïsha spreekt een andere taal. Hij verstaat haar niet, maar haar tekeningen begrijpt hij wel. Dan besluiten papa en juf Annet dat Boaz een klas moet overslaan. Omdat hij meer “uitdaging” nodig heeft. Maar Boaz wil helemaal geen klas overslaan. Nu Aïsha naast hem zit, is het eindelijk leuk op school…

Dit concert in de populaire reeks Symphony Kids, voor iedereen vanaf 6 jaar, vindt plaats in de prachtige Balzaal van het Wereldmuseum. De kinderen zitten tussen de orkestleden van Sinfonia Rotterdam; je kunt de dirigent, de musici en de instrumenten bijna aanraken.

Een coproductie van de Doelen en Sinfonia Rotterdam.

 

Sinfonia Rotterdam
Dirigent: Conrad van Alphen
Verteller: Erna Sassen
Gossec – Suite de noëls
Haydn – Symfonie nr.96 ‘Miracle’


 

Waarom is deze opzet zo bijzonder? Dirigent Conrad van Alphen vertelt hierover:
“Het bijzondere aan deze opzet is dat de kinderen tussen de spelende musici de muziek en het verhaal beleven. De kinderen nemen plaats tussen de orkestleden en om mij heen. De ouders en/of grootouders zitten om het orkest. Dichterbij kan het niet!”

Normaal gesproken sta je als dirigent met de rug naar je publiek. Nu mogen de kinderen tussen de orkestleden zitten en zitten ze voor je. Wat zijn de meest opvallende reacties van kinderen die je tijdens het dirigeren mee krijgt?
Vanaf het begin merk ik dat de kinderen gefascineerd zijn door hoe het dirigeren met zo’n ‘toverstok’ gaat. Het mooiste vind ik de reacties bij het eerste heftige akkoord in de muziek: “Zooooo…” “Wow… “Vet…”. Kort daarna zijn er altijd een aantal kinderen die mij willen helpen en ook willen dirigeren.

Hoe ervaren de orkestleden dat kinderen en hun ouders tijdens Symphony Kids tussen hen in zitten?
Alle orkestleden genieten er enorm van en halen meteen de drempel weg door een praatje te maken met de kinderen, vragen te beantwoorden, iets uitleggen of voor te spelen.

Waarom passen de stukken van Rossini en Haydn zo goed bij het verhaal Boaz en Aïsha dat jullie op zondag 10 december gaan spelen?
Met verteller Erna Sassen hebben wij ervoor gekozen om de voorstelling te beginnen met een sprankelende ouverture van Rossini, waarna het verhaal verweven wordt in de symfonie van Haydn. De muziek van Haydn is van zichzelf heel verhalend, met een groot palet aan klankkleuren en emoties. Erna Sassen heeft hier in haar verhaal meesterlijk gebruik van gemaakt. En door haar verhaal, in combinatie met de muziek, wordt deze voorstelling een perfect geheel voor de kinderen en hun (groot)ouders.


 

Het Wereldmuseum biedt gratis toegang na afloop
Heeft u een toeganskaartje voor dit concert? Dan biedt het Wereldmuseum u gratis entree, inclusief een bezoek aan de tentoonstelling Powermask na afloop van het concert. Voor de kinderen is er extra begeleiding in de powerstudio voor een creatieve activiteit.
Kijk hier voor meer informatie over deze tentoonstelling.


 

Erna Sassen

Erna Sassen

De voorstelling is gebaseerd op het kinderboek ‘Een indiaan als jij en ik’ van Erna Sassen, dat in het voorjaar van 2018 bij uitgeverij Leopold verschijnt. Het boek is geïllustreerd door Martijn van der Linden, winnaar van het Gouden Penseel 2017.

 

 

 

 

 

 

 

familiconcert boaz en aisha erna sassen en sinfonia rotterdam de doelen

Aankomende concerten

Verschillende locaties

Nieuwjaarsconcert – Vuurwerk en Passie

11 januari 2019 t/m 13 januari 2019

De Klassieke Schatkamer

6 maart 2019
Verschillende locaties

Contrasten

8 maart 2019 t/m 12 maart 2019